Hoe? Interviewen met Charming Stories

Deze week spreek ik met Edwin en Valentijn, Rotterdammers die zich graag eens de Waddenzee over waagden om het mooie Ameland te bezoeken. Hier deden zij meer dan alleen vakantie vieren, ze namen ook de eerste stappen om een stripboek te schrijven. Meer daar over weten? Lees dan mijn artikel in de februari editie van De Amelander. Een goede afwisseling van al wat er zich in de wereld afspeelt momenteel.

Zover is het nu nog niet, hoe komt zo’n artikel eigenlijk tot stand?

Eerst ben ik via via in contact gekomen met Edwin en zijn zoon Valentijn, het boek had ik voor de tijd al gelezen. Echt een leuk boekje en zo kan ik inhoudelijke vragen stellen. Vanuit dat enthousiasme heb ik contact gezocht met Edwin en hem voorgesteld een stuk over hen te schrijven voor De Amelander. Hier was hij gelijk voor in, goede publiciteit voor zijn boek immers. Zij wonen in Rotterdam én we zitten in een gedeeltelijke lockdown, dus het gesprek zullen we hoe dan ook via een digitale verbinding houden. Dit brengt dan gelijk nieuwe ‘obstakels’ met zich mee.

Maar dat is niet onoverkomelijk, ruim een half uur aan opname heb ik aan het gesprek overgehouden. Nu is het tijd om dit uit te werken. Ik luister altijd de opname en maak notities over stukjes die ik absoluut wil vermelden. Soms typ ik mee op de snelheid van de opname, soms pauzeer ik even en luister ik een gedeelte vaker af.
Dit is dan nog geen samenhangend verhaal, eerder allemaal losse brokjes tekst. Dit moet dus nog een lopend artikel worden.

Dit doe ik door twee documenten naast elkaar te zetten, een met het uitgeschreven interview (rechts) en een leeg document (links) waar ik het artikel vorm ga geven. Ik loop het interview door en vorm al gaandeweg alinea’s, dit hoeft niet eens te beginnen met de eerste. Ik vind regelmatig eerst de uitsmijter, een leuk of uitnodigend einde van het artikel. Bij dit soort onderwerpen is dat vaak mijn mening over het werk of wat ik de auteurs in de toekomst toewens. Het boek is ook nog te koop dus daar verwijs ik natuurlijk ook naar. Als je door het lezen van het artikel het boek wilt kopen moet je dat wel makkelijk kunnen vinden immers. Dat zijn dan ook gegevens waar ik altijd naar vraag in een interview. Ik heb natuurlijk mijn eigen vragen voorbereid maar eindig een interview altijd met de vraag wat mijn gesprekspartner nog graag kwijt wil of graag vermeld ziet. Daar komen soms nog hele leuke feitjes achterweg.

In het rechter document streep ik de gebruikte informatie weg zodat ik weet wat ik nog kan gebruiken, je wilt immers niet twee keer hetzelfde lezen. Ook houd ik in de gaten hoe lang het artikel wordt, het is lekker om een lang artikel te schrijven maar dit moet niet ten koste gaan van de leesbaarheid en de inhoud.

Voor het artikel over het stripboek ben ik momenteel bij de stap van het uitschrijven van het interview aangekomen, gelukkig is de deadline nog ruim twee weken weg. Wanneer ik het tot een artikel heb uitgeschreven stuur ik het nog op naar de geïnterviewde zodat zij kunnen kijken of ik geen verkeerde informatie heb gebruikt. Dat kan natuurlijk, dat ik iets verkeerd heb begrepen of anders heb geïnterpreteerd.

Is het helemaal af dan stuur ik het naar de eindredacteur van De Amelander, met hem heb ik ook altijd contact over de onderwerpen waar ik over schrijf. En dan houd ik mijn brievenbus in de gaten tot de krant binnenkomt, het blijft toch leuk om je eigen werk gedrukt en wel te zien staan…

Eén opmerking over 'Hoe? Interviewen met Charming Stories'

  1. Leuk stuk zeg. Geeft een goed inkijkje in wat er zich afspeelt voordat je een stuk in De Amelander kunt lezen. En dat stripboek? Ik heb het gezien en gelezen. Hartstikke leuk!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: